Werken bij de belastingtelefoon

Als medewerker bij de belastingtelefoon krijg je heel veel verschillende mensen aan de lijn. En zo verschillend als de mensen zijn, zo ook de vragen die ze hebben. Dat vind ik juist zo leuk aan dit afwisselende werk. In het begin was het wel even wennen om te schakelen tussen al die verschillende onderwerpen, maar dat ging me vrij snel goed af. Van de week had ik een heel leuk gesprek met een klant die een vraag had over een onderwerp dat niet zo vaak voorbij komt. Deze meneer had een vraag over de BPM. Hij wilde namelijk iets weten over zijn bedrijfsauto nu hij met pensioen ging.

De BPM is een belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Als je in Nederland een nieuwe personenauto, motor of bestelauto koopt betaal je deze belasting. De BPM is een indirecte belasting die wordt geheven via de aankoopprijs van het voertuig. Het autobedrijf waar je de auto koopt draagt na de koop de belasting af aan de belastingdienst. De hoogte van de BPM wordt onder andere bepaald door de Co2 uitstoot in gram/km of het is een percentage van de catalogus nieuwwaarde. Maar er zijn een heleboel verschillende situaties die bepalen hoe de hoogte van de BPM precies berekend wordt.

Op internet is er veel informatie over de BPM te vinden. Samen met de klant heb ik de site van de belastingdienst doorgelopen. Hier vind je bijvoorbeeld een overzicht van accessoires die naast de cataloguswaarde ook meetellen met het bepalen van de waarde van de auto. En ook dat je deze belasting moet betalen als je je bestelauto laat ombouwen naar een personenauto. Dit was de situatie van de klant die ik aan de telefoon had. Hij was namelijk met pensioen gegaan, maar wilde wel zijn bestelauto die hij al jaren had houden. Hij wilde deze als personenauto gaan gebruiken en hij vroeg zich af of hij dus nog de BPM moest betalen. Samen hebben we de tekst doorgenomen en daarna was het een stuk duidelijker voor de klant. Hij wist wat hij moest doen en ging alle zaken in orde maken. Aan het einde van het gesprek bedankte de klant me voor de goede hulp en de duidelijke uitleg. Ik wenste hem nog veel plezier tijdens zijn pensioen en veel succes met de auto.

 

Geef een reactie